Derfor bliver du vildledt af nettets vejledere

Internet

Det går op for flere og flere både i Danmark og alle andre steder i verden, at man ikke altid kan stole på de ting, man læser, uanset om det er i avisen eller på internettet. Det burde være sket for længe siden, men folk har det med at bruge al deres energi på at arbejde og alle deres penge på at slå sig selv ihjel, så de færreste har overskud til at sætte sig ned og tænke over, hvor al deres viden kommer fra eller hvordan man vurderer, om det man læser eller hører rent faktisk giver mening. Hvis du er klar til at gøre en større indsats for at blive et bedre menneske, så læs med her.

Først og fremmest vil vi sætte fokus på alle de hjemmesider, der bruger såkaldte recommender systems – altså teknologi, der er beregnet til at give dig forslag. Det gælder for eksempel foreslåede videoer på YouTube, foreslåede varer på Amazon og foreslåede grupper og sider på Facebook. De foreslår ikke de ting, du vil få mest gavn af, men derimod dem, der giver dem den største profit. Det er sådan et kapitalistisk samfund fungere – hvis man kan tjene flere penge, så skal man gøre det, selv hvis det er på andres bekostning og uden at man har noget nyttigt at tilbyde.

Et andet eksempel på et brugerbedømmelsessystem, der ifølge nogle bestemt ikke virker, er Trust Pilot. Her ser man tilsyneladende tit brugeres bedømmelser forsvinde, hvis de er negative og den pågældende virksomhed betaler Trust Pilot for at forbedre deres score. Det er noget, Kontant som del af DR allerede har gjort opmærksom på, så det er slet ikke noget nyt. Noget mindre slemt, der blot er svært at tage højde for, er, at et firma med flere afdelinger kan få en dårlig score, fordi ét af deres filialer eller lignende for eksempel har dårlig kundeservice, som det øjensynligt er tilfældet for Ejner Hessel.

Det nok vigtigste eksempel, vi kan gøre opmærksom på, er alle de hjemmesider, der tilsyneladende har til hensigt at informere dig om Bitcoin og andre kryptovalutaer. De har det imidlertid med rent faktisk at vildlede, da der er mange flere penge i pump & dump schemes end pålidelig journalistik. Det gælder langt de fleste sider på nettet, der forsøger at vejlede dig, men det er såmænd ikke noget nyt. Det samme gælder nemlig også diæter og flere andre ting, som folk på enten den ene eller den anden måde har formået at tjene penge på. En diæt kan hjælpe dig med at sælge en bog, nogle helt specielle piller eller et andet produkt, som du får penge for at promovere. Det gælder altså alt fra netaviser og blog til sociale medier som Facebook, Twitter og Reddit.

Tidligere artikel4 aktiviteter til børn, der ikke bryder sig om sport
Næste artikel5 must-haves til nyjægeren