Alternativet til Mundbind og Alle Dets Fordele

Der er efterhånden ved at vore nogenlunde videnskabelig konsensus for, at mundbind er noget, der kan hjælpe med at mindske smittespredningen. Det har ført til anbefalinger om at bruge mundbind på en række offentlige steder, og det er noget danskerne generelt har været gode til at tage til sig. Vi vil jo gerne passe på både os selv og vores medmennesker: og et stykke stof på munden er da en lav pris for potentielt at kunne redde et liv.

Men når pandemien nu efterhånden har varet mere end et år, så er det lidt som om prisen vokser. Vi har nemlig hurtigt lært, at mundbindet kommer i vejen flere gange, end man lille skulle have troet i starten.

For nogle er det svært at trække vejret, når de har mundbind på. Her kan man selvfølgeligt eksperimentere med forskellige mærker og tykkelser. Men hvis man i forvejen lider af åndedrætsbesvær, så er der en risiko for, at et mundbind er utroligt generende. Selv hvis man ikke har problemer med at trække vejret, så kan man godt blive frustreret over, hvor svært det nogle gange kan være at kommunikere med andre mennesker, når man har et mundbind på. Mundbindet fanger ligesom noget af lyden, og det gør det sværere at høre, hvad personen med mundbindet prøver at sige. Samtidig dækker mundbindet jo for udsynet til læberne, så vi kan ikke engang tage vores synssans i brug. Det er altså sværere at tale med hinanden. Nogle gange fører det til uheldig adfærd, som eksempelvis at folk tager masken af, når de gerne vil sige noget. Det er problematisk, da det jo lige præcis er når man taler, at man har risiko for at sprede partikler rundt omkring sig. Samtidig er det ikke en god idé at røre mere ved masken, end højst sandsynligt, da man kan ske at have rørt ved en inficeret overflade med sine hænder.

Det er derfor kun naturligt, at folk har efterspurgt et alternativ. Der har været mange bud derude, men det der virker bedst ? uden at sprænge budgettet ? ser umiddelbart ud til at være visirer. Et engangsvisir kan let fås for omkring 12-15 kr. og det har en række fordele, som mundbundet ikke har. For det første, så dækker et visir hele ansigtet: et mundbind kan kun beskytte lige foran munden. Derudover er visiret fuldstændigt gennemsigtigt foran ansigtet, og det gør det altså let at se ansigts-mimik og lignende. Fordi det ikke sidder direkte hen over munden, så går et visir heller ikke ind, og gør det nær så svært at høre hvad du siger, som hvis du havde mundbind på.

Der er muligvis ikke helt samme konsensus omkring visirers samlede evne til at beskytte os selv og andre, men det virker umiddelbart til at være et rigtigt godt bud på et alternativ til mundbind, som har en lang række fordele.