Ingredienser
- 6-8 mellemstore kartofler (750 g) [1000 g]
- 50 g [75 g] smør
- ½ dl [3/4 dl] piskefløde
- 2 [3] æg
- 1 dl [1 ½ dl] hakkede hasselnødder
- 1 [1] tsk. salt
Fremgangsmåde
Skræl kartoflerne og skær dem i små stykker. Kog dem møre, ca. 30 min, og hæld vandet fra. Tilsæt smør, piskefløde og salt og mos det hele sammen. Skil æggehviderne fra blommerne og rør blommerne i mosen. Tilsæt nødderne, rør, og smag til med salt og peber (OBS! Det må frarådes at smage på mosen, medmindre der er anvendt pasteuriserede æg.) Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtigt i kartoffelmosen. Fordel massen i portionsforme, 4-6 stk., smurt med margarine. Fyld ikke formene helt op, souffleen hæver når den kommer i ovnen. Bag ved 225 C i 20-25 min. til overfladen er pæn og gylden. Server straks.
Kartoffelsouffleer smager vældig godt, men der er desværre en del arbejde involveret. De serveres især til enebærgryde.
Bemærk: Gæsterne venter på souffleen, soufleen venter ikke på gæsterne!