Når der står på ens visitkort, at man er madanmelder, så får man mange nysgerrige spørgsmål fra venner og bekendte omkring, hvor man skal tage hen for at få det bedste måltid mad. De virker da også oplagt, at jeg burde kunne give et simpelt og endegyldigt svar på det spørgsmål. Men det at anmelde mad er faktisk ligeså meget kunst som det er videnskab. Der går meget ind i det, at opleve noget mad, og det er svært at få det ordentligt kommunikeret ud, i den lille klumme man har til at anmelde en restaurant.
Det er nemlig svært, fordi maden smager forskelligt alt efter et hav af faktorer. Nogle af dem er rent personlige faktorer: hvad for noget mad du er vokset op med, og hvad du spiser til dagligt. Men der er også nogle variable, som kan skifte fra restaurant besøg til restaurant besøg. Det er eksempelvis din stemning og din påklædning.
Hvis du er rigtigt glad, så smager det meste mad nemlig bedre. Det er som om ens smagssans bliver afskåret fra de bitre smage, og man lægger mere mærke til sødmen. Hvis man er direkte deprimeret eller lider af søvnmangel, så kan man også finde meget sød mad mere lækkert, fordi ens krop søger sukkeret. Tøjet spiller også ind på det psykiske. Hvis du har en flot Moncler jakke på, så vil du sandsynligvis finde en burger mindre lækker, men sætte ekstra høj pris på et flot serveret stykke laks. Vores tøj har indflydelse på vores selvopfattelse, som så igen har indflydelse på hvad vi lægger mærke til og værdsætter i en oplevelse.
Det betyder også, at jeg kan ske at møde op i en ellers rigtigt god restaurant, men have ramt helt ved siden af på mit humør, den forventede stemning på spisestedet og min påklædning. Så vil jeg med sikkerhed have en dårligere oplevelse, end hvis jeg var kommet derind og alt havde passet sammen. Nogle af de restauranter jeg har givet negative anmeldelser kunne altså ske at have været mine favoritter, hvis jeg var taget derhen på en anden dag, eller efter mere research.
Så i stedet for at udpege den bedste restaurant i hele byen, så plejer jeg at spørge dem om, hvor de overvejer at tage hen. Derefter instruerer jeg dem i, hvad for noget tøj de bør tage på hen på spisestedet, og hvordan den kan sætte den rigtige stemning før de tager afsted. På den måde kan næsten ethvert sted nemlig blive til en 5-stjernet oplevelse. Jeg ville ønske der var mere fokus på det, eller måske en hjemmeside hvor madanmelderne kunne gå i dybden med helhedsindtrykket. Så kunne man også dele de rigtige sæt tøj og den rigtige stemning at være i til hver enkelt resraurant.