Hypothalamus, bugspytkirtlen og leveren arbejder sammen for at få den rigtige koncentration af næringsstoffer i blodet. I hypothalamus registreres koncentrationen af blodsukker. Efter et måltid vil koncentrationen stige og hypothalamus vil da sende signal til bugspytkirtlen som udskiller hormonet insulin, som beder lever og muskler om at optage mere glukose. Overskuddet lagrer de så som glykogen der er flere tusind glukoseenheder.
Så snart blodsukkeret bliver for lavt sender hypothalamus signal til bugspytkirtlen som udskiller hormonet glukagon som får levercellerne til at nedbryde deres glykogen og udskille den frigjorte glukose til blodet.
Der findes to slags sukkersyge:
Ungdomssukkersyge: Her producer bugspytkirtlen næsten ingen insulin. Sygdommen er følge af en fejl i immunforsvaret hvor de insulinproducerende celler i bugspytkirtlen ødelægger kroppens immunforsvar. Udløses i forbindelse med virus.
Ved gammelmandssukkeersyge reagerer kroppen for svagt på insulinudskillelsen og optager ikke nok glukose fra blodet.
Sukkersyge er farligt da hvis der er glukose i urinen trækker det en masse vand og salte med og man kan blive dehydreret og besvime.
Det bedste middel mod diabetes 2 er kostomlægning til polysakkarider og flere små måltider = mere jævnt blodsukker.
Som sukkererstatning kan det anbefales at bruge stevia produkter, der ikke påvirker blodsukkeret.
Fortsæt til:
Kost og Sundhed – Kulhydrater – fedtstoffer – Vitaminer/mineraler – blodsukker – mæthedsfornemmelse og slankekur