Argumenterne Bag den Danske Huseftersynsordning

Der er rigtigt mange gode ting ved at leve her i Danmark, og vi kan på et eller andet plan ikke tillade os at brokke os. Men brok er nu ikke noget man bare sådan kan stoppe med: og det er måske egentligt fint nok. Det er jo igennem vores brokkeri, at vi har fundet energien og motivationen til at omlægge vores samfund så det kunne blive bedre. Hvis ikke vores forfædre havde brokket sig, så havde vores liv ikke været så godt som det er i dag. Og tingene kan jo godt blive bedre ? så lad endeligt brokkeriet fortsætte! Men gør det med omtanke. Nogle gange kan vi godt komme til at brokke os over ting, som egentligt er fine nok, blot fordi vi ikke helt forstår dem.

Et godt eksempel på dette er folks reaktioner på den danske huseftersynsordning. Hvis du står overfor at skulle sælge en bolig, så ved du hvor lang og besværlig en proces det kan være. Man kan ikke bare smide et et ?Til Salg? skilt op, finde en interesseret køber, og så give dem nøglen til huset efter de har overført pengene til din konto. Nej, der er en masse papirarbejde og lignende der skal på plads først. Det kan være fristende at brokke sig over alt dette bureaukrati: hvorfor skal det være så besværligt? Men der er faktisk en række argumenter bag.

Huseftersynsordningen er en forlængelse af loven omkring forbrugersikkerhed når det kommer til at købe og sælge boliger. I praksis handler det om, at der skal udfærdiges en tilstandsrapport og en Elinstallationsrapport. Der skal altså en bygningssagkyndig ud for at inspicere boligen, og tjekke at alt er i orden. Eventuelle fejl og mangler beskrives i disse rapporter, og giver sælger mulighed for at udbedre dem, og lader køber forstå nøjagtigt hvad det er, de får for pengene.

Men hvad hvis man hader papirarbejde og bare gerne vil holde tingene simple? Det kan man i princippet godt. Hvis du kan finde en køber, der stoler på at alt er som det skal være, uden at se en tilstandsrapport, så kan du godt sælge til dem uden. Men så skal du være opmærksom på, at du som sælger af en bolig har ansvar for husets tilstand i hele 10 år efter salget. Hvis der viser sig at være problemer med huset, som du ikke gjorde køber opmærksom på (også selvom du ikke selv kendte til problemet), så kan du op til 10 år senere pludseligt stå med en enorm udgift til reparationer og lignende. Hvis du derimod får udfærdiget en tilstandsrapport af en uvildig byggesagkyndig, så giver det dig mulighed for at tegne en ejerskifteforsikring, som sikrer dig imod denne risiko.

Huseftersynsordningen har altså både til formål at beskytte køberen imod at købe et hjem fyldt med uidentificerede problemer, og sælger imod at skulle hæfte for disse i årevis.