Vælg Dine Soveposition Med Omtanke

Søvn er en af de vigtigste ting her i livet, hvis vi gerne vil være både glade og produktive. Nogle tror at man kan gøre op for mangel på søvn ved at drikke en masse kaffe om morgenen, men det er ikke helt rigtigt. Måske du efter en enkelt nat med for lidt søvn kan kompensere lidt med noget koffein, men i længden er det ikke noget der virker. Og det er da slet ikke noget, der er sundt. Vi har brug for søvn, og hvis vi ikke får nok, så går det ud over både krop og sind. Hvis du kørte i en bil fra Mercedes A Klasse, så ville du måske godt kunne slippe afsted med at bruge den billigste motorolie til at holde den kørende ? men i hvor lang tid? Og er det virkeligt noget, du vil udsætte sådan en lækker bil for? Du bør behandle din egen krop mindst ligeså godt, som du ville behandle en dyr og luksuriøs bil. Det er den eneste krop du nogensinde kommer til at have! Når vi får for lidt søvn, så bliver vi mere sløve, laver flere fejl, og kommer i dårligere humør. Samtidig får vi en tendens til at spise mere mad, og ofte af den usunde slags, fordi vi ikke føler overskuddet til selv at lave noget sund mad. Søvn er et af de første steder vi plejer at gå på kompromis med vores helbred, og det er uheldigt, fordi det starter en lavine af helbredsmæssige problemer.

Så hvad kan vi gøre for, at få bedre søvn? Nogle af tingene er ganske oplagte. Du ved allerede, at du bør gå i seng i ordentlig tid. De fleste mennesker har behov for omkring 8 timers søvn. Det betyder ikke at du skal gå i seng 8 timer før du skal stå op. For det tager dig jo også et stykke tid at falde i søvn, ikke sandt? Den tid er du nødt til at regne med ind i din sengetid. Hvis det typisk tager dig en halv time fra du har lagt dig, og til du falder i søvn, så skal du i seng mindst otte og en halv time før dit vækkeur ringer. Hvis du undgår at lave noget alt for aktivt, og begynder at skrue ned for lyset, i god tid før du skal i seng, så vil det være nemmere for dig at falde hurtigt i søvn.

Men noget som mange overser er, at ens soveposition har indflydelse på, hvor godt man sover om natten. Hvis din søvnkvalitet ikke er i orden, så kan det nemt ske, at 8 timer ikke er nok. Hvis du eksempelvis har tendens til at falde i søvn på maven, så er der høj risiko for, at du vil vågne nogle gange i løbet af natten. Du vil sandsynligvis ikke kunne huske, at du er vågnet, men det vil stadig have afbrudt din søvn, hvilket betyder at du ikke bliver ordentligt udhvilet.

Den optimale position at falde i søvn i er på ryggen, da det giver dig den størst mulige fleksibilitet. Det er helt naturligt at skifte position i løbet af natten, men hvis det ikke er muligt fordi du ligger fastlåst på maven, så vil du vågne op. Hvis du ligger på ryggen, så er det nemt at rulle over på højre eller venstre side, uden at være nødt til at vågne helt op.