Optøning

Optøning fra dybfrost bør ske i køleskabet. Det er energimæssigt mest favorabelt, og kødet har bedst af det. Problemet er, at det tager lang tid. F.eks. er 250 g hakket oksekød 1 døgn om at tø op i køleskabet, mens skinkekød i tern, ribbenssteg og lignende kan være endnu længere om det. Det kræver derfor god planlægning. Optøning af 250 g hakket oksekød, 300 g skinkekød i tern eller 300 g bankekød plejer hos mig at foregå ved, at jeg lægger pakken i køleskabet aftenen før. Hakket oksekød plejer at tø helt, til man skal bruge det, men er skinkekødet eller bankekødet ikke tøet, tager jeg det ud om eftermiddagen (ca. kl. 15). Så når det at tø til kl. 18.

Men ofte glemmer man at tage kødet op, eller man får uventet besøg og skal bruge noget mere kød, og så må man ty til andre metoder:

1) Man steger kødet frossent
2) Man tør op ved stuetemperatur
3) Man tør ved at komme kødet i koldt vand
3) Man lyntør ved at komme kødet i varmt vand

Personligt bryder jeg mig ikke om den første metode; hvis jeg har glemt at tage kødet op i god tid, plejer jeg at tø det ved stuetemperatur. Da tager 250 g hakket oksekød ca. 4 timer om at tø. At optø kød ved at komme det i varmt vand er selvfølgelig en effektiv metode, men det er også besværligt. Vandet bliver jo ikke ved med at være varmt. Hvad bakterievækst angår er det ikke smart når kødet kommer over 5C noget sted, derfor er det egentlig ikke smart at tø kød op ved stuetemperatur eller i varmt vand. Det kan bedre anbefales at tø i koldt vand; det går hurtigere end hvis pakken ligger for sig selv (vandet er bedre til at tilføre varme til kødet).

Stege på 1 ½ kg er 2 døgn om at tø op i køleskab.

Sponsoreret af Black Friday tilbud

Tidligere artikelVarmeangivelse
Næste artikelFrysning