Kan du svømme?

Svømme

Sommeren er over os, og derfor er en badetur ved stranden også oplagt. Her kommer nogle baderåd, som du kan huske på, når du skal ud og bade med venner eller familie – så er du sikret en god og ikke mindst en sikker dag. Først skal det nævnes, at du kommer langt, hvis du har lært at svømme – for når du kan svømme har du god mulighed for at redde dig selv eller andre fra at drukne. Kan du ikke svømme så finde et sted, hvor vandet ikke er dybt, og du dermed er sikker på at kunne bunde. Husk desuden at svømme langs kysten.

Hold øje

Når du er på stranden, er det altid en god ide at holde et vågnet øje med, hvad der sker rundt omkring dig. Er I flere af sted, kan I reagere hurtigere, da I så er flere til at holde øje med hinanden. Husk, aldrig at råbe om hjælp for sjov eller bad aldrig efter at have indtaget alkohol.

Sørg desuden for kun at bade, der hvor det er tilladt. Vidste du, at det fx ikke er tilladt at bade i havne i nærheden af moler, i moser og småsøer, i søer og åer med vandplanter og selvfølgelig alle steder, hvor badning forbudt er angivet.

Vinden og vandet

Bader du på en strand, hvor du ikke har været før, så tjek hvordan vandets dybe og strømforhold er. Hvor kommer vinden fra? Når der er fralandsvind kan gummibåde, luftmadrasser og badedyr nemt og hurtigt forsvinde ud i horisonten. Er der pålandsvind, opstår der ofte revlehuller, og du kan opleve kraftig strøm i vandet.

Bader du i udlandet eller blot på en ny strand, hvor du ikke har været før, så vær ekstra opmærksom, da mulige risici ikke altid kan ses åbenlyst – fx kan der i de udenlandske have være undersøiske rev eller faretruende dyr, som vi ikke kender til i Danmark. Spørg evt. de lokale, der er vant til at bade ved stranden eller livredderne til råds.

I de danske have skal du eksempelvis være særlig opmærksom på færger og andre sejlekøretøjer, der kan give store bølger. Det kan også være, at stranden er kendt for være meget stejl, så vandet hurtig bliver dybt og dermed er stranden ikke særlig børnevenlig.

Børn og badevandet

Er børnene med ved stranden, vil de sikkert gerne løbe rundt og lege i vandkanten. Ved at holde dig i nærheden, kan du nå at gribe ind, hvis der skulle opstå problemer. Selvom du har børn med, som normalt svømmer godt i en pool eller i svømmehallen, så kan badevandet ved en strand godt være anderledes. Der bør derfor tages højde for strømmen og bølgerne, som der jo netop ikke er i en almindelig pool. Et råd er derfor at holde ekstra øje med børn, da man nemt kan blive distraheret af andre ting.

Hvis du skal købe badebukser til din badetur, så er der ofte rigtig stort udvalg af badebukser til mænd og børn både i butikkerne og online. Derfor skal du finde ud af, hvilken slags badebukser, som passer bedst til dig. Rigtig god badetur!

Tidligere artikel5 ting du kan se frem til denne vinter
Næste artikelDen sikre vej til en god børnefødselsdag